Herbestemming Huize de Vliert, Vlierden

  • toestand begin 20ste eeuw
  • toestand 2015
  • impressie nieuwe toestand
  • doorsnede BIM model
  • impressie woning 4
  • impressie woning 2
  • impressie nieuwe indeling

Huize de Vliert is een voormalig klooster in Vlierden, gemeente Deurne. 

Het gemeentelijk monument werd in 1906/1907 gebouwd door aannemer Wijnen uit Helmond, naar ontwerp van architect Heijkants uit Erp, in opdracht van pastoor Lambert Lorskens. Het gebouw werd naar hem ook wel Lambertusklooster of Lambertusgesticht genoemd. Hij liet het bouwen voor de zusters van de Choorstraat, Den Bosch, die hij had gevraagd om in Vlierden een gasthuis en meisjesschool te vestigen.

In 1953 verlieten de zusters Vlierden en was het Lambertusklooster enige tijd een opvangsoord voor Indiëgangers.

In 1966 werd de Othmarus stichting – later ORO – eigenaar en functioneerde het gebouw als dagopvangcentrum; in deze tijd werd de naam ‘Huize de Vliert’ geïntroduceerd. De laatste activiteiten van ORO werden in februari 2016 verhuisd naar een andere locatie in Vlierden.

Het pand krijgt een herbestemming in de vorm van vier ééngezinswoningen met enkele gemeenschappelijke ruimtes en een gemeenschappelijke tuin. Het ontwerp voor de verbouwing is gemaakt door Rob van Leuven, die tevens één van de eigenaren en toekomstige bewoners is. Planologische adviezen: Stan van den Hoogen, constructieadviezen: Bolwerk-Weekers en installatietechnische adviezen: F.J. Swinkels Advies & Training. Bij het ontwerp en de bouwvoorbereiding is gebruik gemaakt van een gedetailleerd BIM model waarin de bestaande en nieuwe toestand van het gebouw is vastgelegd.